Verksamheten började i småländska Lindås där klensmeden och formgjutaren Peter Alfred Stenberg startade ett gjuteri 1901. I Stockholm etablerade ingenjören Hilding Flygt ett försäljningsbolag för pumpar och fläktar 1922. Via en tidningsannons fick de båda företagen kontakt med varandra 1929, och bröderna Stenberg började tillverka Flygts pumpar i Lindås.

 1933 grundades ITT

1947 uppfann ingenjören Sixten Englesson den första dränkbara länspumpen och 1956 den första dränkbara avloppspumpen. Under 1970-talet utökades produktsortimentet med bland annat omrörare.

Uppfinningarna var grunden för ITT Flygts internationella expansion. Den inleddes med ett försäljningsbolag i Holland 1954 som snart följdes av etableringar i Västtyskland, Kanada och USA. Under 1960-talet fortsatte expansionen när ytterligare sju utländska försäljningsbolag startades.

En stor del av produktionen har under hela Xylems drygt hundraåriga historia skett i Lindås. Idag sker också tillverkning i Kina, Italien och Argentina.

1968 köpte ITT företaget. Men det dröjde till 1991 innan ITT Flygt fick sitt dåvarande namn och var en del av ITT Industries.

2011 splittades ITT Industries i tre fristående bolag. Xylem är namnet på det nya ledande vatten- och pumpteknikföretaget