Download PDF Share ThisShare This Print Article

Studenter från Singapore vann Junior Water Prize 2018

2018-08-30 14:00

Caleb Liow Jia Le och Johnny Xiao Hong Yu från Singapore är vinnare av årets Junior Water Price 2018!


Varje år deltar tusentals ungdomar i tävlingen i hopp om att få representera sitt land i den internationella finalen. I år hålls prisutdelningen på Berns. Priset delas ut av Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victoria.

​Xylem är stolt huvudsponsor sedan starten och skickar varma gratulationer till vinnarna. Läs mer om det vinnande konceptet här!

Vinnare av årets Svenska Juniorvattenpris är Noa Vikman från Kungsholmens gymnasium för projektet "Gold Nanoparticles: A Potential Colorimetric Sensor of Arsenic in Groundwater" - Ett guldkorn, som kan vara början på ett enklare och säkrare sätt att mäta halterna av arsenik i grundvatten.

Höga halter av arsenik i grundvattnet är tyvärr ett vanligt problem i många delar av världen och i dagsläget finns inget riktigt bra sätt att mäta halterna. Om man på ett enkelt och billigt sätt skulle kunna mäta dessa halter skulle det i sin tur kunna ha stor inverkan på många människors hälsa eftersom arsenik kan orsaka livshotande sjukdomar vid långvarig exponering.