Szennyvíziszap csökkentés Wedeco ózon rendszer alkalmazásával

MÁDI PÉTER (XYLEM WATER SOLUTIONS KFT.)

A szennyvíztisztító telepen képződő fölösiszap ózonnal való kezelése során a szennyvíziszap mennyisége jelentősen és nagy hatékonységgal csökkenthető. A technológiát számos nyugat-európai telepen sikeresen alkalmazzák közüzemi és ipari alkalmazásoknál egyaránt.


Az ózon adagolás következtében az iszapot az erős oxidálószer darabokra bontja, melynek visszaforgatással kiegészítő külső szénforrás biztosítható a biológiai tisztítás számára. Az esetek többségében 30-50%-kal csökkenthető az iszap mennyisége a vízminőségi paraméterek és a telep nagyságának fügvényében. Az iszap mennyiségének csökkentésén túl jelentős javulás érhető el az iszap ülepedési tulajdonságaiban és a nem kívánatos habképződésben.


Annak ismeretében, hogy egy szennyvíztisztító telep üzemi költségeinek akár 40%-át is kiteheti az iszap kezelése, az ózon alkalmazásával a teljes üzemi költség jelentősen csökkenthető és rövid időn belüli megtérülést eredményez.


Az üzemi költségek folyamatos növekedésével egyre időszerűbbé válik az iszapkezelési stratégiák újragondolása a költségek minimalizálása érdekében.


A Xylem számos sikeres projektje jelzi, hogy a technológia során alkalmazott Wedeco ózon rendszer kiválóan alkalmazható közüzemi és ipari szennyvíztelepek során.